GTD podcast

Miért a prioritások körül kering az életünk? Hogyan kezelheted ezeket tudatosabban?

March 22, 2022 Showcast Media Season 2 Episode 28
GTD podcast
Miért a prioritások körül kering az életünk? Hogyan kezelheted ezeket tudatosabban?
Show Notes Transcript

A prioritások a témánk most!

Azok, amik mozgatják az életünket és hajtanak előre minden nap. 
De hétköznapi szinten is: amik miatt döntük, hogy ezt, vagy azt vesszük-e meg. Ezt, vagy azt a feladatot végezzük el.
Kivel barátkozunk, kivel nem. Mit olvasunk és mit nem?

Mindent a prioritások szabályoznak alapvető szinten, mégis nagyon keveset tudunk ezekről és nem foglalkozunk a tényleges okokkal. Pedig, ha tudatosan kezeljük ezt, akkor mélyebben megismerhetjük saját magunkat és tudatosabbak leszünk!

------

💪 A csapat: 💪

Hamar Domonkos, GTD tréner, a Hamar Productivity Consulting ügyvezetője
Hellinger Márton, GTD tréner
Tóth-Czere Péter, GTD tréner, a CoffeeBreak Consulting és a Showcast Media ügynökségek vezetője

👀 Információ: 👀

GTD tréningekről: info@hamar.hu / www.hamar.hu
Podcastről: peter@showcast.tech / www.showcast.tech
Facebook oldalunk: facebook.com/gtdpodcast
YouTube oldalunk: https://www.youtube.com/channel/UCjNSSHGkQPvToOF46K4e7AQ
Ha tetszett, ne tartsd meg magadnak az élményt és oszd meg másokkal is! 😉

❤️ Ha üzenetet küldenél nekünk, akkor ❤️

Küldj egy hangüzenetet a https://www.speakpipe.com/gtd oldalon keresztül!

------

🎙 Mit használunk hogy elkészüljön az adás? 🎙
Mikrofon: Shure SM7B - https://bit.ly/tczpeti-sm7b + Rode PSA1 - https://bit.ly/tczpeti-psa1
Mixer: RODE Rodecaster Pro - https://bit.ly/tczpeti-rodecaster-pro
Kamera: Canon EOS R
Lencse: Sigma 24mm F1.4 ART
Fények: Godox UL 150 + Aputure Lantern, Elgato Keylight Air, Nanoleaf, Philips Hue Play Light
Laptop: Macbook Pro M1 Max
Kontrol: Elgato Streamdeck XL

💡 Szoftverek 💡

Ecamm Live - https://bit.ly/tczpeti-ecammlive
Buzzsprout - https://bit.ly/tczpeti-buzzsprout
Riverside.fm - https://bit.ly/tczpeti-riverside

További információkért keresd fel a www.showcast.tech oldalt!

További információkért keresd fel a www.showcast.tech oldalt!

A lenti átirat gépi szövegezéssel készült és a legteljesebb bizalmunk mellett sem vállalunk érte semmilyen felelősséget, lelki nyugalmunk érdekében nem is olvastuk el! :) 

A mai témák a prioritások. 

Szeretnél hatékonyabb lenni. Ezt az érzést keresed te is nap mint nap. Akkor jó helyen jársz. Mert amit ezek a srácok művelnek azt neked is hallanod kell. A Getting Things Done módszertan legtapasztaltabb magyarországi trénerei mesélnek Vikidéről a legújabb appokról kedvenc trükkjeikről a legérdekesebb sztorikról és a nagy megfejtésekről.

szóval. Ám egy ilyen gazdag és reggelen összeszedett felvezető úton esetleg kibontanánk a témát hogy miből fogunk ma beszélni. Kedves Marci. 

Igen amiért bedobtuk szerintem ez csak egy nagyon egyszerű félmondattal kezdjük nyissuk ezt a témát azaz hogy hogy nem energia kell ahhoz hogy az ember egyáltalán definiálja magának mert annyira körülveszi mindig hogy az a mi a fontos mi a mi mi az ami előrébb való.

Mi az amivel foglalkoznia kell. Egyszerűen azt hisszük hogy ez teljesen alap és mindenkinek ugyanaz. És vannak általános prioritások ami részben igaz de nekem például rá kell tennem egy két olyan alapelvre alapigazságra hogy ez nem az enyém nem az én meggyőződésem. És amiért csak egyszerűen dobtuk be ezt a történetet vagy ezt a témát az az hogy hogy majdhogynem az elején kell kezdenünk hogy szerintem.

Be 

is láttuk milyen igaziból az a furcsa prioritások hogy mindig mindig lehetett csomót beszélni róla hogy kinek mi a fontos mi valami ami az ami prioritást az életében mennyire tudatosan kezeli. És ezeket egyébként nagyjából ki fogjuk most bontani. De a tréningekből tapasztalom amikor ezt ezt így átbeszéljük és utána leülnek ott a résztvevők mindig kifejteni hogy na akkor írják le és akkor van lehetőségük privatizálni.

Ott azért általában amit látok az mindig a felhúzott szemöldökű fejvakarása mozdulatlanul előrebámulás amikor látom hogy nem hisz semmit hanem hanem adjon és gondolkodik. Mindamellett hogy az ember azonnal rájött persze tisztában van vele hogy mik a prioritások az életében. Amikor le kell írni és kézzelfoghatóvá kell tenni a prioritásokat akkor sokkal nehezebb dolgunk van.

De szerintem alapvetően azért mert nem gondolkodunk ezekről így tudatosan hogy na akkor most tényleg nekem mi a fontos hanem hanem alapvetően ott van az igazság amit te is megpendített hogy ezek bennünk vannak. Tehát ez egy létező folyamat ami nulla másodperc alatt végigmegy benned amikor egy fontos döntést meg kell hozni hogy mi a prioritása ezzel vagy azzal kapcsolatban a kettő közül melyiket választod akkor csomószor azonnal döntéshozó.

Azért mert vannak prioritásai de ezt össze kell tudni. Szerintem mosmost egy olyan kézzelfogható verzióval ami sokkal pragmatikusabb mint az ösztönszerűen a Genesis. 2 ből egy klassz van ami nagyon csúcsszuper dolog. Mert kell az ösztön mert egyébként meg saját magunk ellen dolgozunk ilyen szempontból.

Viszont ha mellé vesz egy olyan átgondolt rendszert ami ami meg sokkal fontosabb ami sokkal tudatosabban kezelt és ezt rakod oda a saját ösztön menni akkor valami olyan csodásan hatékony dolgot tudsz összerakni. Szerintem ami már élményben is pluszt tud hozzáadni a saját hatékonyságérzésedhez nap mint nap.

köszöntem ezért nagyon fontos egyébként ez a téma. 

És igazából azt vettem észre hogy hiába fontos ez a téma de a prioritásaink kezelése nem mindig prioritás és működik itt akár egy beteg példát. Itt van ez ami itt. Van ez a mikrofon ami van amiben beszélek és ehhez tartozik egy szoftver minden egyes alkalommal hogy belépünk ide akár legyen az tréning vagy Podcast felugrik egy ablak hogy elérhető a frissítés.

A szoftvere gyakorlatilag hirtelen prioritásból. De tudom hogy mivel elkezdtünk fölvenni most nem léphetek ki belőle és nem húzhatom majd majd a végén vagy bármikor máskor. Megteszem hogy hogy az az igazság hogy itt tehát hogy ez ennek a. A prioritásaink is. Kicsit ilyenek hogy amikor dolgozunk vele akkor fölmerül az igény hogy ezt rendbe kéne tenni.

De abban a pillanatban hogy már már nem majdnem nincs annyira az asztalon már nem igazán foglalkozunk a témával hogy ez nekünk mit jelent. Amiért szerintem érdekes lenne hogy érdemes lenne erről többet gondolkodnia mindenkinek. És most nem csak nem két szempontból. Nézzük egyáltalán illetve persze abból is hogy elsősorban nem a nem ebből a szempontból vizsgáljuk.

Mert nekem például mindenről később beszélgetünk. Az hogy a család nekem fontos az nekem egy kétéves történet úgy hogy 15 éve vagyok házas és van egy legnagyobb gyerekem az kilenc. Tehát hogy apa apa kilencéves. Kilenc éve vagyok és és körülbelül két három éve Tata közepén jöttem rá hogy nekem miért fontos a család.

Tehát hogy eddig csak mondtam hogy fontos. Most meg volt már olyan dolog 

hogy miért is fontos hogy így lépjünk egyre közelebb a váláshoz tehát előtte nem volt fontos. 

Egytük egy közelebb nem is. Nem is ez a fontos hanem hogy nem volt meggyőződésem hogy nekem ez fontos. Tehát sokszor mondogattuk minél.

Persze az alapértékek azok fontosak hogy ezúttal korábban beszélgetünk róla amikor az volt hogy ugye Marci menjen haza nyugodtan mernek el egy emeletet. Két gyerekeid vannak. Én akkor is haza akarok menni hogyha nagy gyerekeim lesznek. Tehát hogy nekem volt saját időm a magam az én dolgaim. És ha egy család mennyire fontos az igazából nekem ott ütött be.

Vagy ott az változtatott amikor azt éreztem végre hogy nem. Most már nem csak az van hogy nekik van szükségük rám hanem nekem is szükségem van rájuk. Tehát egy egy olyan közeg egy olyan tök jó barátság és most tényleg abszolúte tök jó. El vagyunk meg tényleg a világ legjobb fej felesége van nekem mégis mégis az kell 

vitatkozni mert a lányom hátán kar.

Jól van jól vagyok nézőpont kérdése. Dehogy. Ezt én nem is hinnéd csókoltatom szóval hogy nem zavar hogy ahogy én hiába azt kell mondjam nekem például a fukusimai kellemes hangon mert túl sokan hallgatják. De hogy így nekem nekem nem nem azt éreztem hogy a feleségem ott a legjobb barátom és azt most rájöttem hogy nem feltétlen szükséges.

Nem feltétlen szükséges ez ettől függetlenül mérnünk kell a kapcsolatot és most már az ügy változó. Tehát az hogy nem nem biztos hogy de. Legjobban egy hullámhosszon vagyunk de mégis a postán beleszaladtam 

hogy játsszak 

benne szóval a lényeg az egészben hogy. Tök jól vagyunk és minden rendben van.

Dehogy. Egyszer azon hogy a feleséget a legjobb barátod legyen. Azon dolgozni kell és nem pedig alapbeállítás. Ezt akartam kihozni az egészből. Ha valaki ebbe az látja be hogy nekem most megint még egy terápiára szükségem lenne akkor akkor akkor ezt most azt most ne lássa bele. De tényleg hogy nem 

nem.

Ezzel messzemenően egyet tudok érteni egy az egyben osztanak jelez nem csak a feleséggel hanem minden legjobb baráttal jönne. 

Tehát hogy igen. Tehát hogyhogy azt azt. Azokat az ilyen ilyen nagyon nagy ősigazságokat tudjátok. Ez az egészség fontos a tanuláshoz holtig. árak. Ezt egy egyetemistának bevágott hogy védje meg valahogy ezt a tanulási hajlamot amit most vizsgaidőszakban produkált.

Egy két nap alatt fölkészülni egy komplett nyelvből azt azt akarni fogod egy életen keresztül és akkor átvegye. Nem is érti. Igen 

tehát nem nem is az hanem hogy. Nem hogy amikor ott vannak a vizsgaidőszak közepén vagy a vége felé vagy érettségi előtt között és akkor is bedobott nekik hogy ne félj. A jövő héten vége ennek az egésznek és egyébként a következő 60 évben végez kimondja hogy megértő 

fülekre abszolút abszolúte.

Hogy hogy én azt gondolom hogy a prioritásoktól az egyszerre használjuk napi szinten és egyszer rettegünk tőle. És van egy kettő amit baromi könnyű megemészteni például hogy pénz kell a megélhetéshez meg az életszínvonalhoz. Hogy milyen céljaim vannak. Mi a fontosabb tudod hogy fölveszem a főnököm de nem veszem föl a a haveromat munkaidőben.

Ez ezeket könnyen lehet egy ügyetdönteni úgy ahogy ahogy a GTd is ugyanúgy a prioritásokhoz. És akkor érdemes így ilyen gondolati elméleti szinten nekifogni nekiállni átprogramozni vagy egyáltalán végiggondolni amikor valami nem tiszta vagy nem teljesen kerek. És nekem például lesz hogy hogyhogy olyan szinten nem.

És ez tényleg az én hibám hogy olyan szinten nem voltam képes felfogni ezt nekem. A család milyen fontosságú hogy elment. Elsiklottam Aett. Hogy valójában erre azért nem jöttem rá mert sose gondolkoztam rajta. Tehát hogy ha ebbe egy picivel korábban belegondolok akkor valószínűleg ez hamarabb kibukik hogy hello de dolgozni kéne.

Vagy hogy ez így nem alap hogy most itt ahogy ezt egyeznek ez így fontos és ha nem akkor még így jártál. 

Egyébként hogy változott ilyen szempontból bármi. Fizikailag aminthogy nem úgy fizikailag azt nem érdeke az a fajta. Nem hogy így

hanem most. Konkrétan ha ebből jövök ki s most efölött önmagam alól húztam ki a szőnyeget. A kérdés az az hogy. Ahhoz képest hogy volt régen varázsos. Amikor ráébredt hogy megkérdezünk ez tényleg mennyire. Nem hiszem hogy nem volt fontos előtte. Azért tegyük hozzá ha nem csak Paxunk volt rá ébredése azért mert össze volt zárva cirka másfél évig jóval szorosabban mint egyébként egy átlag munkanapon és ezért ott azóta sokkal élesebben ki tudja hozni.

Egyébként egyébként ezt a pozitív érzést hogy bármi egyébként annak a folyományaként változott vagy csak sokkal tudatosabban éled meg ugyanazt a mindennapot mint előtte. 

Nagyon jó kérdés de valójában nem nem. Nem változtatni akartam hanem csak változtam. Tehát az hogy például hiányzik az hiányzik a családom.

Most tudom hogy mintha fura dolgot mondani de kicsit nézettebb magatokba és lehet hogy lehet hogy nektek is volt ilyen állapota de igazából nem most. Most annyira nem. Nem tartom ezt fontosnak hogy így tehát cent ér ezt így nem látni elsőre jól tehát hogy ami nekem volt az hogy oké hogy ez így van. De ameddig nem vallom be hogy ez nekem nem tiszta addig én nem fog tudni rajta változtatni.

És amióta egyébként ez most így anno akaratlanul felbukkant hogy hogy vagy tényleg mire is fogod. Súlyos hogy mire is való a családmeg hogy mit milyen milyen szükséget. Tölti be. Az én életemben melynek nem volt egy ilyen kicsi bundát szinte mindenki vagy otthonról hozza vagy látja mások tolvaj társadalom a hajtója hogy hogy az apuka kb.

lapátoljon haza pénzt anyuka az otthont a gyereket meg a mindenét. És így az egészből van egy ilyen az egész hogy akkor őket szolgáljuk ki. Nekem meg volt egy kis gondolatom hogy márpedig én nem leszek senkinek a szolgája akkor sem ha ha ezt én így választottam. Szerintem ez az élet rendje és ebből most nekem olyan szinten fordult át ez az egész prioritás a családba hogy hogy én tényleg szívesen tényleg szeretnék hazajönni addig amíg a gyerekeim ébren vannak.

Tényleg. Tehát hogy el akarom őket vinni most wellnesshétvégézni fog őket vinni. Rájöttem arra hogy. Tök jó hogy így kettesben járunk vagy a házaspárok elmennek beilleszkedni. Ez például a mi generációnk az első aki ezt megteszi aki ezt megcsinálja kisgyerekek mellett otthagyja az egészet és elmegy. Hát ilyen sose volt.

Én a szüleimmel mindig családosan mentem kirándulni. Jobb. Biztos van kivétel. De hogy mivel most a gyerekeim még élvezik a társaságunkat is láttam. Őket rácsodálkozni egy ilyen egyen svédasztalos reggelire addig azt mondtam hogy szó sincs róla hogy mi csak ketten megyünk a feleségemmel. hanem hogy menjünk már együtt és ezt több 

lenne.

Nem is gondolom hogy szerintem szinte mi nem voltunk ketten mióta mióta a Honda hurcibálhatóak a gyerekek. Tehát mióta lehet velük menni bárhova. Akkor jött a Miskolc nagyon 

de igazából nem. Nem gondolom hogy ezt nem. Nem probléma ez csak hogy így talán mi vagyunk az első generáció aki ezt csinálja.

Most jó van. Persze lehet valaki be fog kommentálni hogy hogy igen de én nem láttam olyan családot aki azt mondta volna hogy na gyerekek akkor megyünk megyünk Horvátországba. Tényleg és néhány napra mentek mert csak 3 4 gyerekekre tudjanak vigyázni. Mi van. Nem együtt mentek de nem is kérdés hogy a családban vagyunk egészen a pubertáskorközepéig amikor mégik könyörögtünk hogy légyszi ne vegyetek magatokkal.

Tehát nekünk az már nem buli ami nektek buli. Tehát ezt ezt ezt a részt akarom kihasználni és ebben látok. Sokat segített ez a család. Fontos prioritásnak a rögzítése hogy nem kérdés számomra az hogy amikor elmegyünk egy ilyen wellness szállodába tudom hogy sokkal többe kerül. De nem érdekel mert egyszerűen azt érzem hogy addig menjünk ameddig a gyerekeim értékelik a helyszínt látom őket így megörül dolognak és még velünk is szívesen töltenek időt.

Hát akkor lényegében nem volt. Akkor az kimondható hogy volt fizikai manifesztációja annak hogy tudatosan is kezdtek foglalkozni a prioritások közt nem csak a reflexek működtek 

egyértelműen. Sőt a reflexszerű prioritásom hogy a család fontos az inkább egy ilyen iróniával ment volna. Ment át tehát ez a dolog mert nem kell mert a gyerek persze persze gyerektől akart otthon tévézni mi pedig nem.

Nem értettem meg azt az embert akinek akinek ez fontos volt. És igazából mondom hogy itt most azért eléggé kiteregetjük a dolgot. Én szeretek transzparens lenni csak ugye a hallgató nem ismer teljesen. Akkor nem hogy azért nem vagyok ilyen hisz ilyen jellegű öntse ki mit szeretne feldobni néha. Ezeket a témákat inkább leplezetlenül.

Igen. Én azt gondolom hogy ha az ember tudatosan foglalkozik egy prioritással ami ami amiről gondolja hogy fontos de nem tudja hogy miért fontos azt itt az ideje megválaszolni. 

Ezzel szemben csökkent a főtes kezelés. Az egyik legjobb ilyen iránymutató tud lenni mert nem megoldani kell hogy bármilyen olyan problémára bukkan vagy vagy vagy tudsz korábbról.

Vagy mondjuk azért mert át akarod ezeket a dolgokat mondani. bukkant fel valamire és egyébként kicsit más aspektusból. A gépidőnek ez az egyik vonása. Szerintem nem megoldani kell hanem rájössz. Rájöttél te arra amire most ugyani az elmúlt két évben mi valaki más meg egy másik hasonló mértékű dologra jön rá saját életében.

Hogy ezt bizony valamilyen szinten magasabban kell majd mostantól privatizálni az életem és ennyi megoldás nem abszolútódott. Ez nem egy matek föld aminek a végén beérett az eredmény és kész. Tehát ezért jó a priorizálással foglalkozni mert. Mert ez itt is párhuzam. Ha már belekevertem hogy hogy ugye öt lépésben elnökét és csak a legvégén csinálsz bármit lehet hogy még ott is csak kiválasztott azzal foglalkozik fogja.

Igen tehát ő az első három lépéshez. Úgy dolgozom hogy igazándinem dolgozom meg nem megoldott a feladatot hanem ha előkészítenek rendszer esetleg elhelyezed a helyére átgondolod ki letisztázod mindent meccsen. Csak azt nem hogy magát a feladatot megcsinálom és ezért könnyű. Egyébként 

nagyon jó kérdéseket írtál csak megyünk végig rajta.

Szerintem az tök fontos lenne hogy azt 

centem az első teszt. Nagyjából egyébként át is beszéltük hogy hogy az ötről hogyan élünk és hogyan dolgozunk. És itt érdemes szántam a kettőt. Amúgy tudom választani hogy mennyire mennyire szövi át ezt a két részét az életünknek az hogy hogy prioritások alapján csinálunk mindent.

Vagy csak úgy egyébként megtörténnek a dolgok és mellette egyébként vannak prioritásai. 

Mindebből megint tudnak egy fél órát beszélni mert szerintem egy főiskolásnak tehát amikor még az ember nincsen kiforrva. Amíg nincsenek tervei addig igazából prioritásai sincsenek. Tehát. Bocs. Vannak fizikális prioritásai.

Éhes vagyok álmos vagyok. Jó lenne ezentúl lenni. Együtt akarok lenni a barátaimmal. Hinni akarok bármit hogy így hogy Marco piramison mászkálfölfele fölfelé és le. De szerintem ez mind igaz hogy a prioritás alapján tudod hogy most akkor mégis mi a fontos és miért. Szerintem ez ahogy te is. Ez tényleg reflexszerű dolog.

A prioritással kapcsolatban hogy az az amihez a legkönnyebben jól mutattak kb. társadalmilag az a legelfogadottabb ilyen szempont hogy minek fogsz nekiállni legelőször. Persze annak a legfontosabb legsürgősebb milyen fontos sürgős mátrixot egy ilyen nagyon 

meddig jön és először ebbe bele tudjuk.

Szerintem most a múlt heti beszélgetésünket a Nagy Viktorral a diszkről hogy a prioritások egyébként ilyen szempontból is mennyire változatosak tudnak a múlt lenni. Már. Az az egyik legfontosabb reflexszerű prioritásunk például szerintem az hogy mennyire szeretnénk kerülni adott esetben a konfliktusokat.

Nyilván személyiségfüggő utakon kis kitérőt hagyjuk meg fejben afelé hogy melyik mennyire akarja kerülni. De a túlnyomó többségben a társadalomnak annak de az inkább azt a felé hajlik hogy szeretne kimaradni a konfliktusból. Lehet hogy amennyire lehet minimalizálni a konfliktusban a konfliktusérzést és pont ez egy olyan típusú reflex ami ami a konfliktus kerülésnek az a reflexe.

Mert hogy a prioritási listán nagyon keveseknek van fönt magas prioritással az hogy ők szeretnének konfrontálódni másokkal. Mert attól érzik mondjuk adott esetben magát fontosnak vagy vagy erősnek vagy hogy azzal erősíti meg a saját személyisége. Ez a fajta reflex az ami játssza József tényleg a mindennapjainkat és ezért fontos szerintem a felújításoknak a reflexként való kezelése.

Hozzátéve hogy az elmúlt öt tíz percben pont arról beszélt hogy mennyire írta fölül ezt egy tudatos átgondolással saját magadnak. Tehát hogy nem elhanyagolható. De én a saját kérdésemre egyébként azt a választ adni hogy hogy igen. Tehát alapvetően mindenki minden nap akár legyen szó munkáról akár magánéletről igenis prioritások alapján dönt.

Minden kérdésben legyen az egy impulzív döntés hogy most melyik ruhát akarod fölvenni vagy mi legyen a vacsora. És vannak valamilyen prioritások a háttérben. Vagy mondjuk egy jobb példát ami egyébként tréningen is erőszakos közel kerülni hogy ha dolgozol és elindul feléd egy kisebb tömeg egy tortával a kezében hogy most így boldog szülinapot heti börzni.

Akkor még elintéz egy telefont vagy elkezdesz velük tortázni. azon nem gondolkozom hogy egy törökből tudja elképzelem a szitut hogy jönnek a torta most megint neki aligha kéne intézze. Jó tortázzunk tehát hogy ez nem így működik. 

Hát igen hogy ez több tényező de majd azzal foglalkozunk hogy ki mennyire érzi például azt hogy megteheti ezt hogy leálljon tornázni.

Akár két percre ismerheti dolgozni kell és ha nincs elég magabiztosságával kapcsolatban akkor ő most hirtelen telefont fog intézni hogy más azt lássa hogy dolgozik. Sokat de ez más. Ez nagyon nagyon kormányozza a hajót a mai témákról. Úgyhogy nyilván ez 

nem az hogy ha ha tényleg el kell intézzen dolgokat iksz ipszilon dolgot és mellette jön egy ilyen közösségi impulzus akkor az intézendő dolgaidolgai között és a tortázás között.

Ha döntesz akkor azért. Szerintem szinte kivétel nélkül mindenki a közösségi élmény felé fog elhajolni ha rövid időre eme dolgon akkor rövid időre. Az megint más kérdés hogy valaki kitalál inkább valami z teendőt hogy úgy tűnjön mintha ő nagyon szeretne tortát. De hát pont most hívták fel a Fehér Házba.

Aztán megint egy másik azzal az egyfajta zárkózottsággal. Most így hirtelen nem tudunk szerintem semmit kezdeni. Igen ez volt az első dolog amit én fölhívtam az utána hogy gondolkoztam rajta hogy a prioritások miért lesznek. Nekünk egyébként nagyon fontosak itt ebben az esetben. És egyébként ugye általánosságban az az hogy milyen típusú prioritásaink vannak és hogy ezek ezek egyetem miért fontosak nekünk hogy hogy legyenek és miért fontosak azok hogy ezek tudatosak legyenek.

Szerintem ez volt az egyik ilyen nagyon fontos kapaszkodó ami felé elmentél azzal a kis beszámolóval hogy miért fontos hogy ezek legyenek tudatosak az életben és ne csak általánosságban átfogóan hanem akár napi szinten is. kimondva leírva hogy hogy mik a fontos társaink az életben. Szerinted miért fontos hogy legyen.

Mondjuk úgy egyszerűen dokumentálnál 

a prioritásaink vagy napi szintű prioritások vagy 

nagy általánosan nagy. Hát hogy az hogy milyen típusú prioritások vannak. Ez egy másik dolog. Én azt gondolom hogy vannak ilyen általános dolgok amik én azt szoktam mondani hogy csak egyet mondhatunk az olyan témakört ami mindannyiunk életében szinte kivétel nélkül magas szinten van bekötődve.

A fontossági listákban szinte mindig a család szokott lenni. Mert van aki úgy indul neki hogy mit tudom én hogy ha bankban tartunk tréninget akkor hamarabb jön elő az hogy legyen anyagi biztonság. Mennyivel azzal foglalkoznak de hogy ne hagy. azt a következő kérdéssel továbbvisszük és hogy hát azért hogy akkor jólétben éljen a család.

Na köszönöm. Megérkeztünk. Milyen az anyagi jólét az a család felé. Az egyik aspektus ami. Mimivel azt a családban mint víziót vagy prioritást fenn tudjuk tartani. Abszolút nekem ez jó nap. 

Az hogy inkább ez egy általánosabb egy mondat majdnemhogy küldetés szintű alapelv mivelhogy szerintem ezek a prioritások.

Ezek beszéltünk hogy vannak ezek az egyszerű alapvető fizikai dolgok tehát a társas kapcsolatra vágyás az éhség. Az alvást gyakorta minden ami a malzó piramisnak az alsó szegletében van. Vicce nyilván ott vannak van ilyen is hogy egzisztencia meg mindenféle elismerés. Ezek egyébként mind lehetnek prioritások.

Most beszélgettem a héten a mester trénerünkkel és nagyon okos dolgot mondott és őszinte megmondom hogy egy kicsit betegeskedett úgyhogy nem tudtam pontosan hogy mi lesz a téma. De mondtam hogy ezt valahova be kell szúrni és remek pont bejön belőlük. És az hogy hogy a GT idén nem foglalkozik prioritások összeállításával hiszen nekünk ezek már megvannak.

Tehát valójában amit az embernek kell és lehetséges hogy hogy egy hogy különböző életszakaszban különböző prioritásaink vannak és van olyan szakaszával szemben nincs. Tehát ez az ilyen tipikus életkezdéshez ott megvannak ezek mindenki mástól. Próbáljuk ugye plagizálni ellopni az ő prioritásait meg motivációját hogy nekem ennyi pénz kell meg.

Ez az autó kell meg ez az. Ez a megélhetés itt ezen a helyen akarok lakni és mivel saját prioritásaink nincsenek ezért elkezdünk másokéval élni. És szerintem az élet következő lépése az hogy most már tök jól rendben van. Na most akkor jönnek a saját prioritásaim. De hogy egy egyedülálló egy egyedülálló mit kezd azzal hogy a család.

Fontos ha egy egyedülállónak folyamatosan prioritás az hogy a család fontos akkor folyamatosan vádolni fogja magát hogy neki még nincs. Márpedig én tényleg találkozom olyan olyan szinglikkel akik akik. És szerintem ez egy tök jó elérendő cél hogy olyan jól ment nyugodott benne hogy ha nem nem. Tehát hogy amíg ő nem találkozik egy olyannal aki akinek és ide írd és nem nem finnyás a részéről.

Egyszerűen csak nem arra használja föl a család fontosságának a prioritását hogy állandóan vádolja magát hogy már rég ki ne hagyja a családját hanem azt hogy hogyhogy akkor én egyedül mit tudok a mit tudok hatással lenni. Lehet hogy akkor nekem több energiát tudok beletenni ha az egyéb társas kapcsolataimban vagy a munkámban vagy a karrieremben.

Tehát hogy sokat szoktam mondani hogy a házasként mindig így lesajnáló kb. az egyedülállókat volt de szegény szerencsétlen. Én 14 től 18 éves kor 14 éves koromtól kezdek kezdtem úgy kb. foglalkozni a témával. Volt egy két kapcsolatom és ennek egy 23 24 évesen házasodtak meg. Na most. Az akkori idejű prioritásaim azok azért egészen mások voltak mint a mostaniak jobban ami ami egy centit sem változott.

De hát ez más kérdés volt hogy ezt hoztuk be. szóval hogyhogy azt látom ebben hogy viszont amikor így 15 éves házasként én úgy nézek egy szinglire hogy hú hát igen ha fuvarozod nekem anno szinglinek lenni most neki ilyen erősen jársz hogy azóta is eltelt 15 év. Tehát hogy. járt már meg hogy hogyan prioritás vagy nem.

Máskülönitás és ezért szerintem fontos az hogy az ember előbb utóbb a sajátjait találja meg és nem kell feltétlen mindig kigondolni a dobozból egy ilyen dolognál tehát a család fontosságát. Én azt hittem sőt majd büszke is voltam rá hogy én normálisan látom a dolgot hogy én nem. Nem nem nem borulok meg attól hogy hogy nekem tényleg ez az ház az az összes mindent minden telefon háttere mindig a két gyerekem.

És akkor minden ilyen kis füzet ilyen ilyen de a rózsaszínbe meg meg én be befogom a hajamat meg igenis megcsinálják a gyerekek minket meg ilyesmik. Én mondtam hogy figyelni arra hogy engem hagyjatok békén de egy bizonyos szinten az örömbe 

készített fotóalbumban hogy ha bárhova mentek vendégségbe akkor előbb pattint a top 10 kedvenc fotót hogy bármikor tudjon vele fárasztani.

Bár 

hát őszinte leszek 

hogy a videóval nincs. 

És azért mert nem prioritás. Elemeztem. Nem tudom mi beszélek mindenről ilyen nagy nagy nagy vonalakban. Bocsánat csak izgalmas téma számomra az e szóval hogy hogy az hogy miért érdemes megtervezni. És igazából csak megtalálni kell tehát hogy az életszakasznak megfelelően is de változtak prioritások.

Em például az hogy mit tudom én az a létbiztonság. Amikor elkezdtem dolgozni akkor szinte nem volt szempont. Én ott egy jó karriert akartam volna elérni meg ugye elismerést szerettem volna. Sikereket szerettem volna. Ezek voltak a prioritásaim és az alapján dolgoztam hogy kicsit kevesebb motivációval de de szerintem nem.

A kettő egyébként nagyjából hasonló. Mert mondjuk azt 

hogy honnan emeljen tehát hogy menjünk bele nyugodtan. Egyébként ilyen szinten. Mert ha ha most egy tévés prioritási rendszert vesszük erőltetjuk még a fókusz horizontokat. Ilyenkor a karrier meg a szakmai ismeretség meg a világhír hagyja nyomot az Univerzumban magam után.

Motiváció az egy nagyon magas szinttől eredeztethető valami. Semmivel nem rosszabb mint bármelyik másik van. Az önmegvalósítás ugyan elmegy igénye van még a legvisszafogottabb introvertált embernek is maximum és megvalósítási utat képzel magáévá léphet hogy álnéven írja szakkönyveket. Az ugyanúgy jó mint hogyha valaki kiáll a pódiumon és 20 ezer ember előtt beszél mert ő meg egy picikét extrovertált.

Ha igen. 

Nekem például nagyon sokáig esett teherbe is belement. El akarta. Nekem nagyon sokáig az volt. Először az volt ugye mint mindenkinek majdnem mindenkinek hogy a pénz a megélhetés a biztonság egzisztencia. Ezek a szempontok. Lehettem arra hogy az életszínvonal fölött. Számomra a pénz nem boldogít tehát az oké.

Nyilván persze örülnék egy picit egy biztonságosabb háttérrel de csak a biztonság miatt nem pedig az összeg miatt. Ha más utat mentem tovább és azt mondtam hogy oké az elismerés rájöttem arra hogy megint egy jó jó megfogható prioritás legyen az elismerés. Azért küzdünk. Rájöttem arra hogy egyenként dobolok zenekarokban és amikor minden koncert vége volt és nagy tapsokat éreztem hogy így nem tudok betelni vele.

És itt hadd mondjak egy ilyenen megvilágosodásomat hogy igazából a valódi motiváció amiért amiért érdemes amire érdemes a prioritásaidat átrendezni az az amivel be tudsz telni. Mondok egy példát és nekem eddig az volt az elismerés lesz de egyszer rájöttem hogy nem tudok elég elismerést kapni ahhoz hogy magabiztos legyek tőle is.

Egy két éve jöttem rá arra talán mióta tréner vagyok azóta láttam azt hogy az 

hogy Homer hogy tőlünk nagyon szép elismerést kapott 

főleg főleg nem azóta. Hogy hatással tudok lenni valakire az nekem egyszerűen annyira sokat számít hogy az se érdekel hogy ő ezt elismeri e hogy általam nem miattam csinálja ezt máshogy vagy amit ön tud amikor zenélünk és akkor valamit valami dalt játszok akkor ha vissza hallom hogy más úgy játssza.

Az se érdekel hogy ezt tudja vagy nem tudja ezt. Én kezdtem el ennyire sokat amit be tudok telni 

vele a tréningek után amikor amikor a visszajelzéseket imádom azokat a tréningeket amikor például ezek a mentiméteres tesztek vannak az alkalmak végén. És van egy instant visszajelzés. Egyrészt lehet belőle nyilván tanulni.

Az már csak hab a tortán hogy én nem tettem. Szoktunk rossz értékelést kapni és ezeket azért imádom mert valahol simogatja a lelkemet hogy hogy mindig a sziréna tényleg a felső tíz százalékban vagyunk a pontozás szempontjából ami szuper. De nem is ez a lényeg hanem hogy amikor utánna megkeresnek még.

Hittem de mindig csak azt szoktam mondta hogy ha meg akart ölni akkor írja be a vezetéknevet dilemmával. Tehát gyakorlatilag olyan kevesen vagyunk hogy vagy engem talán meg egyből vagy valamelyik nagyon közvetlen rokonomat. És akkor onnan megkönnyíthet hogy ilyen szempontból én nyitott de szerintem mindhármunkra igaz.

Minket egyébként igen bár de sosem fogják nekem eladni azt hogy tényleg nem az van hogy az egész családfán nevet változtatott csak a géptépő trénerkedés miatt hamar na. azt mondja hogy nem könnyű volt de hatékonyan domonkos 

doktorhatékony domonkos.

Úgy hogy amikor utána megkeresnek a résztvevők és van akivel akivel már évek óta tartom a kapcsolatot nem napi szinten hanem egy két három havonta mindig beszélgetünk és nem ír hogyha talált egy jó cikket vagy vagy adott esetben valamelyik pontkezdtek között tetszett neki akkor a megszokott pink elkísért azt imádom hogy még egy éve két évvel a tréning után is látom hogy hogy megfertőzte és imádja csinálja él és hogy ha van valamilyen még téti válsága hogy valami behúzta magát a csőbe akkor akkor jön ki ebben is látom hogy még mindig tévézik.

Én azokat szeretem igazán. Abszolút 

abszolút hogy jönne a prioritásokhoz. Hát igen egyszerű. Ha meg vajmi motivál akkor a prioritásaidat így ez alapján tudod általi sorrendbe állítani vagy igazából majdhogynem beállítani. Tehát hogy hogy azt képzeld el mondjuk hogy elvállalja mondjuk egy karitatív oktatást vagy mittudomén mennyire valami fizetős adminisztrációs munkahelyre.

És akkor én azt mondom hogy bocs. Mivel van mellette munkám bőven nekem ez az előadás. Ez nagyon piszkál tehát azon hogy tudok hatással lenni másokra. Ez innentől kezdve nekem ez prioritás lesz és így. Innentől kezdve egy kicsit még ez is segít abban hogy hogyan irányítsa úgy az életedet hogy hogyha a te élete hosszú távú közép és hosszú távú céljait is szolgálja valahogy én szeretnék minél több embernek kvázi tanítani.

Akkor akkor ez egy teljesen jó irány. Az itt szerzett tapasztalatom most apró lesz úgyhogy ezeket érdemes végigfuttatni ezekkel a mérttesztekkel is. 

Na arra mindenképpen. Egyébként ki szeretnék térni hogy a Holdra teszem a szemem hogy az egy hesseni án is alakult hogy hallgatók maradunk. Mert egy nagyon jó módszer lesz még azért mostanra hogy hogyan lehet ezeket a főjavításokat kibányászni.

Csak szerintem egy picit a korán vagyunk ehhez ami szerintem ilyen szempontból fontos. Hogy hogyan érdemes ezeket a prioritásokat összegyűjteni a saját életünkben és hogy mennyire széleskörű az a dolog hogy prioritások vannak prioritások lesznek amikkel nekünk foglalkozni kell az. Az én szempontomból.

És itt azt mondom hogy a teljesen hétköznapi életet is hogy ha idevesszük gyerekeink vannak a feleségeink férjeink vannak munkánk van és akkor itt itt bele veszem pluszba azt hogy akit egyébként érdekel hogy az hogyan éled meg te. Hogy nekem mellett a cégben min mint vezető cégen belül vagy akár több cégcégnél is az külön feladat hogy a saját prioritásai úgy legyenek felépítve hogy nekem foglalkoznom kell.

És szeretnék is. Tehát hogy ez nem egy kényszer foglalkozni azzal hogy aki velem dolgozik az én kollégáim. Az amig amíg velünk dolgozik addig munkában és azon kívül is rendben legyen. Mivel nem kísérem haza és nem takargatom be őket esténként de szerettem abban a hitben tartani magamat hogy mindenki tisztában van a hogyha valami munkán kívüli katasztrófája van vele akkor van egy biztos pont ahol tud segítséget kérni.

És ez az pedig az alap hogy munkahelyen munkaidőn belül munkahelyen belül meg nekem az fontos hogy neki meglegyen a saját perspektívája mind szakmailag mind mind a csapat tagjaként és én szeretném fölépíteni. Mondok egy példát amiért szerintem eszembe jutott hogy néhány héttel ezelőtt kezdett nálunk az egyik új kolléga.

Ki kivel. Szerintem nagyon egymásra találtunk. Én nagyon hiszek benne hogy hogy megtaláltam a minimalit újra. Ha a feje mélyen 15 évvel korábbi énemet és hasonló úton indulna el most mint amilyen anno én is. És ő azt mondta hogy neki például nagyon nagyon fontos lesz az életben már most is. De hogy tudja hogy ez még fogja kísérni neki.

A segítő tevékenysége jelen kell hogy legyen az életében tehát hogy ő segíteni akar másoknak pszichológiát tanult végül végez. Éppen most is ezen a vonalon szeretne mozogni de hogy így nem tudja hogy ez most így. Anyagilag egzisztenciálisan. Ez úgy kivitelezhető hogy hogy nem kell föladni az elveiből semmit azért hogy anyagilag rendben legyen.

De hogy mellette meg az a munka ami amivel nálunk dolgozik az meg tök érdekes. Akkor én azt mondtam neki hogy én de szeretnék foglalkozni mert ez egy tök menő motiváció hogy azt rakjuk rendbe és én tudom hogy ha ezt segítek neki rendbe rakni akkor itt maradnánk húsz évre tehát teljesen önző vagyok.

Igazándiból nem értem segítek hanem a cégnél. De. Nem csak vicceltem. Egyébként imádom a srácot és ami fontos voltam otthon egy főmondat egy olyat hogy hogy gondolkodjon el rajta. Mi van ha fölépítesz egy olyan szakmát amit szeretsz csinálni teszem azt marketinget keresőoptimalizálást tartalmat rabármi.

Ebből jól meg tudsz élni és magát a munkát szereted és ez kitölti az életednek a 60 70% át és a maradék 30 százalékban amit nyilván nem a családból veszed el hanem a munka. A munkahelyi életednek a 60 70% át és a maradék 30 ban is teljesen szabadon tudsz vállalni olyan önsegítő projekteket amik neked a lelki békédet meg tudják alapozni.

És mindenfajta kényszer és kötöttség nélkül hiszen az anyagi és egzisztenciális biztonságot megvan máshonnan. Tehát ez szólhat 100% ban a segítésére ezekre hallgatom benne ki 

igen. Hadd reagált rá. 

Hát azt hiszem nagyon nem gondolkodott. Szerintem ennyire nem nem ment még. Hát igen tényleg van köztünk egy egy közkövér 10 20 év.

Tényleg ha. 15+. 

Úgy úgy tűnhet kedves hallgatói hogy folyamatosan azokat mintha mintha folyamatosan nem a prioritásokról beszélnénk hanem motivációról. És ez nem véletlen a GDP vel ugyan de mindig aztd hogy prioritásokat oké lehet állítani. Úgy értem azt megnézed hogy egy adott téma számodra mennyire fontos milyen szinten mennyire fontos és azokat sorrendbe lehet állítani és úgy dolgozol egymás mellett a csapattal.

Úgy dolgozol véget szabadot ami miatt mi folyamatosan a motivációról meg azt a miért meg ezek a miért nem. Miért fontos a családomnak stb. Ez az a fókuszhorizont vagy ez az az öt mért kérdés vagy teszt az ami folyamatosan eljuttat minket arra a felismerésre hogy a különböző szinteken mennyire fontos egy adott téma.

Ha valami nem fontos neked de csak két de csak kimondott hogy oké nekem prioritás a család. Akkor az első kérdésem az lesz hogy miért. És a második kérdésem az lesz hogy. Miért. És a harmadik negyedik ötödik kérdés. Azaz hogy miért. Mert amíg nem tudta a háttérből egy olyan igazi választ adni arra hogy téged az oké hogy ez neked prioritás.

De amíg esze mellé nem tud betenni egy igazi saját magad által is elfogadott elismert és támogatott választ addig ez a prioritás. Ez csak egy ilyen lufi ami egészen addig él ameddig nem számodra valóban fontosabb téma. Csak még lehet hogy ezt nem dolgoztam föl így. Tehát mondjuk azt hogy ha maradjak a feleségemmel töltse ki őt este vagy elhívtak elhívtak zenélni egy bármiféle koncertre és.

Na bocs de hogy mondjuk az a szinte hihetőbb. Tehát eddig az volt hogy nekem volt egy pont amikor azt mondtam hogy oké ugye. Bocsi nekem dolgomban kb. ez a zenélés és az én dolgom úgy mert nem kell. Tényleg igen. Igenis mondok egy kétszer nemet azt mondom hogy igen de a család is fontos tehát számukra és fogok időt szakítani.

És ha velük akarok együtt lenni mert eddig többször nem mentem el. Különböző időpontokra. Bocsánat a szabadidővel nem tudtam mit kezdeni és ha bárki meghívott mondjuk egy szabad estével magukhoz soha nem éreztem azt hogy azt mondhatom hogy bocs. Ne haragudjon itt akar lenni a családdal hanem azt éreztem hogy ha nincsen valami indokon belül elmondom akkor kénytelen vagyok igent mondani nekik hiszen én az igenemmel igen ember vagyok hogy akkor hajrá és ez is egy prioritás.

Ez is egy motiváció. Ez is egy egy módszer ami ami egyébként az ember teljes életet élhet. Csakhogy ha mondjuk ezt a szociális kapcsolatok prioritását túlságosan megerősíti de közben elveszti mellette a közvetlen családjának az az erős kötődését Ne adj isten esetleg a munka rovására megy. Mondjuk hogy ottmaradt mondjuk esténként és akkor hajnalban jön haza és másnap amelyet nem tud rendesen teljesíteni a munkahelyen.

Akkor azért vannak gondok a prioritásokkal. Ugye tehát ez is prioritás hogy én most lefekszem holnap reggel korán kelek a melóba. 

Hát igen és ugye sok esetben tapasztaljuk mi is hogy a család a munka rovására megy sajnos. Na de ám ezt ezt egy gondolattal tovább gördítenek. Szerintem jó irányba megyünk bár szerintem azt a tesztet meg a prioritást és motivációs kapcsolatot gépében hogy miért beszélünk ennyit a motivációval.

Megszorításokról ankét kapcsán hogy hol van ez a két ben. Miért. Szerintem ez markánsabban van jelen a GTd módszertanon belül mint mondjuk más produkciót módszertanoknál. Ez szerintem hol mutatkozik meg leginkább amiben több a GTd. A Protektivity rendszerek között. A prioritás adta meg a motivációkra akarunk ráfókuszálni.

Hát amit amit legegyértelműbben legelsőnek mondanék az az hogy hogyhogy nem csak egy ilyen egy ilyen elméleti felhőként gondol a prioritásokra hanem valós kérdéseket tesz fel hogy arra valós válaszokat adjunk. És mondom ezt baromi könnyen el lehet érni. És ezt pont az a mért teszt tehát hogy azt mondja hogy nekem fontos a család.

Mondjuk ez az ötlet nem mond igazat például kereshetünk mást is. De hogy egy napi feladatot is meg tudna egyébként határozni hogy ez neked miért fontos és miért prioritás. Vagy ha mostem nekem csörög valaki a telefonon akkor mi alapján veszem őt föl. És egyszer a GTd azt mondja hogy oké beszéljünk a prioritásokról de akkor ne álljunk meg itt hanem először is nézzük meg azt hogy hogy prioritásokért mennyire.

Tehát ugye nem arról van szó hogy most éppen mi a fontos nekem hanem a nehézség az hogy a következő négy a látszólag egyenlő fontosságú feladat közül melyiknek kezdjek neki. És akkor itt a gép de egy picit jön és fölkavarja az állóvizet és azt mondja hogy ne a prioritások alapján kezdjük tenni a dolgokat hanem az alapján hogy mi az ami végezhető.

Tehát először is például az hogy nem helyez olyan nagy hangsúlyt a prioritásokra a GT aztán a második gondolat azaz hogyha ha helyezi is akkor meg nem hagyja csak annyiban. Tehát nem elengedve egy egy közhely kiváló közhelyet hanem azt mondja hogy tényleg Neked neked Neked fontos az egészsége. Aki miért.

Miért hogyan. Hogy csak ha olyan fogalmazza meg hogy miért akartam most lemenni sétálni vagy miért akarsz most elmenni sportolni miközben tudod hogy semmi kedved. És őszintén szólva persze aki mondjuk elmegy tudja mert szereti a csapatjátékot. Szeret focizni szeret mozogni a magasban semmi gond nincsen.

Akkor jön be a kérdés amikor este a családdal kéne lenni vagy mondjuk a lányomnak tanszaki hangversenye van. Ha akkor mi van akkor elmész elmész arra sportoljon 

egész valósnak hangzott. 

Akkor elmész arra a szabadedzésre amire egyébként számítanak rád és már régóta ott vagy vagy elmész a koncertre. És akkor nekem itt itt muszáj volt az hogy én nekem már megvolt az hogy miért fontos a család.

És innentől kezdve meg volt az hogy miért kell nekem kérdésekről tennem ezen a rendezvényen. És ez már csak hab a tortán hogy visszajelez a társadalom is. Hogy hát hülye lettem volna elmenni az edzésre ha a lányoknak valami fellépése van. Így van. Miért fontos a fontos. A közösségi meg mit tudom én. De de van valami valami.

Egyébként egyébként fontosabb is amikor azt mondhatja az mondjatok valamit hogy hát de azt egyszerűen nem tehetem meg. Akkor én azt gondolom hogy ez sokkal több. Sok esetben az nem azt jelenti hogy nem teheted meg. Az azt jelenti hogy nem tudod hogy megteheted vagy nem teheted. És ezért érdemes tisztázni a prioritásokat a motiváció szintjén.

Hogy valójában lemondhat e egy tárgyalást valójában lemondhat ezért valójában nem megbánta. Értitek. Jó tehát hogy lényegében arról szól hogy a GTd a prioritásokat egy bizonyos oldalról. kevesebbnek látja tehát hogy csak egy egyre több kiválasztási szempont közül. De amikor a prioritásokhoz. Akkor viszont olyan szinten bemászik a mélyére hogy azt mondja hogy addig nem mehet tovább.

Ameddig nem tudod megmondani hogy ez a mostani tanszaki hangversenyes esti alkalmat ez küldetés és alapelvszinten hogy szerepel a naptárában. 

Igen. Egyébként nekem ez a kedvenc részem benne hogy hogy némán megnéztem egy csomó másik fajtát. Mielőtt kikötöttem a történetet körbejártam a piacot mimegtaláltam azt azt a megoldást amire nekem szükségem van.

Tényleg. És ami engem nagyon nagyon megfogott és ezt sztem tréningeken se nagyon tudom magamban tartani hogy tudomásom szerint a GTd az egyik egyetlen olyan olyan módszertan amin hogy milyen feladatot csináljak meg nekem van egy irgalmatlanul markáns. része van annak hogy nekem melyik fontos. Nem azt hogy melyik van egy prioritáson.

Tehát nem nem ez mert ezt bárhol meg tudom csinálni hanem azt hogy nekem tényleg melyik fontos. És most hogy a kicsit tényleg a családtól elkanyarodva az nekem lehet nagyon nagyon fontos hogy egy munkahelyi projektem legyen kész van az a karrieremet elő fogja segíteni és dönthetek úgy hogy azt fogom megcsinálni és hozok magánéletbeli áldozatot.

Vagy vagy a hobbimban áldozatot azért hogy ez a munkahelyi projekt meglegyen. Hát nem. Nem a munkahelyi dolgok ellen beszélünk hanem azt mondom hogy nekem ez a projekt nagyon fontos. Mert előre fogja segíteni a karrieremnek a fejlődését. És akkor itt lehet a miértteszten ezeket a dolgokat egyébként tesztelni saját magunknál hogy ezek fontosak e vagy sem.

Amellett hogy ha ez megvan túl sokat beszéltünk 

már erre a vért mért tesztről hogy még le ne 

vegyünk egyszer. Ja igen tényleg tényleg. Egyébként nekem a kedvenc gyakorlatom erre tréningeztek hogy csináljak együtt még hallgatókat hogy választhatok ki egy olyan projektet vagy egy feladatot vagy ötletet vagy bármit amit nagyjából abba a sávba van hogy meg kell vagy vagy nagyon meg kéne csinálni de ami azt tologatja az ember maga előtt mert nem szeretné mert nem az a projekt.

Ez nem olyan dolog amit az ember jó szívvel csinálna meg hanem egy kifejezetten ilyen muszáj projektet válasszatok. S miért tesz az ebben ebben a szekcióba. Tud szerintem a legtöbbet segíteni hogy kiválasztom a Nemszeretem projektet és elkezdem úgy nézni ezt a feladatot hogy azt akkor mégis miért kell megcsinálnom.

És akkor itt van amiért tesztek. A lényege hogy felteszem a kérdést hogy jó akkor ezt a projektet megcsinálom mondjuk most eldöntöm csak egy fejben még nem. Nem teszek vállalást magam felé csak ha elkezdem meccsen akkor miért csinálom meg. És akkor ugye pályát vagy valamilyen játszunk. Peti Motyiát naná nálam a garázsnak a rendbetétele az egy olyan dolog ami szereti.

Ott lakunk itt és nagyon nagyon nagy lehetőségek vannak bennem. Egy viszonylag nagy karriert de egyáltalán nem arra van használva. Nagyon nagyon nem kezdtünk bele 7 év alatt még abba hogy abból megcsináljuk azt amit szeret. 

Hadd játszom vele végig. Tehát karácsony rendbetétele ugye legyen ott a projekt.

Miért miért vagy elkötelezett ezzel 

kapcsolatban. Azért mert mert magát a földterületet nagyon jól fel tudnánk egyébként használni többfunkciós szempontból is tehát adott esetben tudnánk alakítani azt később igény szerint. De persze azt nem tudjuk megtenni mert ha nem a három helyről költöztünk ide gyakorlatilag futunk ahogy most tehát egy ilyen ömlesztett raktárként funkcionál.

Ha egy fél mondatba megfogalmazott miért akarod felállítani hogy mit akarsz rendet tenni a garázsban. 

Több tere lenne a 

családnak több tér ki ezekhez. Miért fontos hogy több 

tere legyen. Mert mik is a csajok is. Meg én is dolgozunk. Élünk olyan hobbinak szakmának aminél sokkal jobban tudnánk hatékonyabban tudnánk végezni vagy sokkal élvezetesebben tudnánk végezni ha megfelelő hely lenne rá kialakítva.

És ez 

miért fontos. Az én szempontomból maximalista vagyok ilyen szempontból hogy hogyha csinálsz valamit akkor szeretem úgysem nehogy az legyen nagyon nagyon nagyon rendben. Főleg a szakmai dolgokra vagyok ilyen szempontból háklis. 

Miért.

A legtöbb a legtöbb ilyen dolog azt mondja ha teszem azt mondjuk ez a stúdiórész amit kiválóan kifejezzem most már meg vagyok elégedve. Ezt azért merem mondani ha a két év meló van benne hogy ez most így néz ki körülöttem amit lát amit láttok amit nem lett. Nem így néz ki. De hogy ez a rész ami itt van az két évnyi meló pontosan azért mert online marketinggel foglalkozunk pontosan azért mert pont ezt készítést.

Adok e az ügyfeleknek vagy egy vagy vagy egy tartalommarketing kampányt vagy azt hogy nálunk minden szuper hogy haverunk csináljátok a marketingje. És ugye van az a mondás hogy az elmúlt két évben rossz kamera kép és rossz hangminőség lett az új szájszag. Amióta offlinenára mentünk és egyszerűen van bennem egy olyan motiváció hogy mutassam meg már az első megbeszélésen is az üzleti partnernek vagy az ügyfélnek hogy mi az amit tőlünk kapni fog.

És hogy haha azt kapja tőlünk hogy helló hallottaott halló halló látó hallgatók akkor nem azt a minőséget fogja tőlünk kapni. Tehát nekem ezért kellett talán van bennem egy ilyen maximalizmus iránti motiváció. Egyrészt egyrészt és mondok egy rosszabbat az még a kis gémer énemet piszkálja meg régről.

Ahogy tudom hogy például játékokban nem én vagyok a legtehetségesebb jó vagyok általában az amivel játszom de mindig van nálam jobb ez nem gond már hogy nem vagyok ki.Mert tehát hogy. Nem messze foglalkozom de a maximalizmus itt is utat tör. És azért csinálom meg ezeket a dolgokat. Úgyhogy amikor ilyen szint lépcsős vackok vannak majd új cuccok kelnek.

Hogy jó legyen akkor azokat én szeretem kimaxolni hogy ne azért legyek első mert szarok a cuccaim hanem hanem az legyen maxiban maximálisan ki kiva. Utána veszíthessek azért mert én béna vagyok. S ugyanez igaz a szakmai dolgokra is. Tehát mindent rendbe kell rakni azért hogy lássák azt hogy nagyon jó nálunk.

Most hely hiányában egyébként nagyon nagyon durván nehéz volt megvalósítani. 

Na szóval akkor ha minden igaz. Ha én összegezném ezt a dolgot amit én hallottam belőle az az hogy ki akarod takarítani a garázst mert szeretne nagyobb teret a családnak. De párhuzamosan nyilván a család élettere is fontos. De azért hogy te szeret mindent egy kicsit ilyen.

Hát ilyen egyenesbe állítani. És azért mert eket például minőségeket ad neked az egy ilyen elsődleges szempont. Tehát hogy hajlandó vagy érte sokat dolgozni hogy valami jól nézzen ki valamibe bele beletett az energiát. Jó lenne ha a hallgatót hasonló dolgokkal küzdesz. Hasonló dolog fontosnak tartja például szeretsz egy szeretetet kidolgozni az egyes körülötted lévő eszközöket dolgokat.

Akkor ez lehet egy tök jó prioritás vagy tök jó motiváció arra. Tök jó. Alapelv vízió hogy hogyha amit csinálsz azt arra hagyjál elég időt legyen. Nézz utána rendesen satöbbi satöbbi. Vagyis neked fontos az hogy a dolgait azok igazából minőségileg meglegyenek rendesen rendesen. Ki legyen pipába. Akkor igazából annyi hogy az erre fordított idő az.

Akkor innentől kezdve prioritás tehát hogy márpedig te fogsz eleget tenni és és kész kitakarítani a garázst azt nem 20 perces feladat lesz hanem valószínűleg több nap. Valószínűleg ezért húzod egyébként a garázstakarítást egyébként egy ideje. Mert hogy látod az hogy néha nem tud rendesen vagy senki ne is akarne akkor bele se kezde.

Igen. És egyébként itt van nekem a jó része hogy hiába igyekeznek bele belegondolni és beleásni magamat mélyen benne akkor miért tesztel a nemszeretem projektet. És ezt én azért gondoltam hogy mindenki kezdjen egy ilyennel. Mert én utálni fogom minden egyes pillanatát annak amíg ezt kitakarítjuk. De tényleg az elejétől a végéig.

Nem szeretek takarítani pakolni sem. A kedvencem tevékenységeim közé tartozik de ha az ilyen projekteket fel tudom magamban darabolni olyan emészthető mértékű dolgokra akkor nem úgy jároki. Na most itt akkor ittam garázst és tudom hogy most ez egy háromnapos taszkot veszek a nyakamba hanem olyan elemekre tudom szétbontani ami ami már nem fáj.

Akkor csak arra fókuszálnak. Akkor a nemszeretem projektet is sokkal hamarabb fogom megtenni. Az egyik másik pedig hogyha lefuttatom magamban amiért tesztelt akkor tudni fogom hogy az ha kipakoljuk akkor ez valószínűleg két dolgot fog eredményez nekünk egy új stúdiósarkot ami egy kicsivel nagyobb mint a mostani tehát nekem szabadabb lesz a mozgásom.

Most meg a Nikinek egy egy olyan olyan kis közösségi tere lesz ott ahol lehet kreatívkodni barkácsolni festeni fúrni faragni. Ahol meg ők a lányokkal tudnak majd sokkal szabadabban mozogni és ez nekik lesz egy szuper hasznos élettér. Tehát ez a kettő kialakítható ebből. És miért este. Ha belemegyek akkor tudom hogy ennek nagyon fognak örülni ők is.

Erősíteni fogja a csajokban az a kreativitásra való igényt és egyébként a kézügyességüket. Ha festenek fúrnak faragnak akkor nyilván a finom motoros statiszta bele mehetünk a családtervezésbe. Meg a jövő építői hogy miért fontos nekik az hogy tudjanak kalapálni. De a lényeg az az hogy ezzel miért tesztelsz le tudomást magamban és már sokkal kevésbé demotiváló hogy takarítson ki akarást.

És ez amiért tesznek szerintem a varázsa. 

Pont egyébként erre akartam kiélezni hogy mondjuk egy munkahelyen ha mondok válaszolok egy olyan riportra kérésre amit igazából nem szívesen emel ateista közemért minél kevesebbet annál jobb példa. Hát azért kell válaszolni rá mert mert igazából ezt kérte. És ez miért fontos.

Hát azért mert szeretnék megfelelni ezen a munkahelyen hogy ne lógjak ki lefelé. Tényleg. És ez miért fontos. Hát azért mert szeretnénk kivételt tenni a családom elé tehát. Mert szeretem ezt a munkahelyet mert szeretnék ezzel kapcsolatban igazából továbblépni. Haha. Akkor most akkor most telefonálgass. Az internetes vagy válaszod meg ezt a bonyolultabb levelet de akkor hirtelen a prioritást 

felváltja.

Ezt lehet egy picit pozitívan. azt látod egy picit is kihegyezni hogy most ez egy szar projekt lesz amit meg fog tenni. Valóban de ha ebből meglesz ha ezt megcsinálom azzal bizonyítok egy nagyot. A felső vezetőségnél azzal bekerülök a térképre náluk adott esetben már lehozok egy olyan projektet ami el fog jutni a C szintű vezetőkhöz.

Még ha nem is én precízen de ott leszek a stáblistán vagy akár én fogom prezentálni. Mint az lehetnek nagy ívű karrier tervek is ami bizony sok olyan projektből áll amit nem szeretek megcsinálni. De tudom hogy nagyon sokat hozzá fog tenni ahhoz hogy egy nap eljussak arra a szintre a szervezeten belül ahova szeretné.

És ez más feltölti energiával az embert hogy jó meccs. Mert egyébként ki fog emléket. Két 

dologról beszélt most. Az egyik az a jegyeket a meglévő munkát akar. Nem szeretem. Része amiről te beszélt az pedig az az hogy na most még kezd bele egy új témába. De ezt most miért kellett lovagolni. A kollega is elvállalhatta volna.

Nem. És akkor ezt egyszerűen csak még mutatott nekem. Mert milyen fontos hogy miért. Miért én legyek most ott. Miért az én nevem legyen mellette és akkor azzal amit te mondasz. Mert fel akar kerülni a térképre mert lehet hogy ebből később. Egyébként azt hogy most végre engem is felismernek akkor már akkor már tök jó lesz mert kicsit mindig ez van.

Hogy hogyan mikor. Sok esetben mivel nem priorizálunk feladatokat így szép lassan az ilyen megbízhatatlanság felé fog eltolni az embert. Ha mondjuk nem válaszol kíméletlen válaszol a hívásokra és lehet köztük van egy baromi fontos ügyfél lehetőség is úgyhogy ezért azt gondolom hogy ez jön egy hát munkaidőben.

Dolgozzatok tehát hogy amikor ilyen levelek van akkor ne nagyon válogassatok benne. Hogy hogy mit mondott. Vannak szebb napok ez most nem az úgyhogy akkor őneki azt csináljuk meg tisztességes ha ezzel 

a hozzáállással bármikor be tudlak ajánlani téged szuperványzónak akkor center ne munkaidőben dolgozzatok.

Amikor ott dolgoztam akkor volt az a fajta átütő figura de egyébként tök igaz tehát hogy egy. Nem otthon működik. Ez tehát nem csak a családban lehet ezeket a prioritásokat lefuttatni. Szerintem sokkal sokkal látványosabb eredményt leszel befedő de munkahely dolga sokkal gyakrabban kerül a Camelóban olyan dolgokkal szembe amiket nem feltétlenül szeretnénk megcsinálni de csak havonta.

Sokkal gyakrabban volt nekem ilyen konfrontáció. A munkavállalókat. 

Egyébként ha már kicsit már az epizód vége fele már azt látom hogy kicsit még érdemes visszavonulni inkább az egészből és aztán azt mondani hogy oké. A prioritások mint olyanok általában munka és magánéleti döntések között segítenek a legjobban tehát ott kb.

a legtisztább számunkra. Tehát azt mondjuk azt hogy most akkor marad ebben a cégnél vagy mennie kell vagy megyek haza családhoz vagy megyek el a haverokkal vagy. Vagy vagy maradjak és akkor aludjon ki magam a holnapi munka alatt stb. stb. Ami itt igazából az ami talán egy egy hozzáadott érték lehet még ha mondjuk a munkahelyeden az egyes feladatokat hogyan privatizálod.

Mert sokan mondhatják azt hogy de nekem állandóan beszólnak. Mindenki más határozza meg az én prioritásomat meghívnak erre mítingre arra mítingre és stb. stb. itt az a kérdés hogy a te szabadon felhasználható idődet mire használod és itt jön be nagyon komolyan a prioritás hogy mit miért akarsz. Miért akarod visszahívni.

Miért akarod fölhívni miért akarod határidőre megcsinálni. Miért lenne jobb hogy két nappal korábban a családdal határidőhöz képest. És akkor itt nagyon nagyon jól ki lehet azokat hozni hogy. látszólag ugyanolyan fontos hiszen mindegyik a munkát de látszólag hasonlóan fontos feladatok között több fontos választani.

És itt jön be ez a mély arcfestés. Meg hasonló tehát hogy ez most vele beszélje meg hogy mi legyen a sorrend ezekkel kapcsolatban vagy minek álljak inkább neki mondjuk a csúszásban vagy akkor melyik feladatnak ajánl neki jobban vagy kevésbé azt hogy melyik melyiket kezd el hamarabb. Valaki például úgy priorizál hogy a levelet levelezési rendszere tetejéről kezd feldolgozni leveleket.

Van aki az aljáról kezd el feldolgozni leveleket hogy ha már úgyis a tetejéről kezded el feldolgozni ez mit jelent legalább aki legutoljára küldte azok kevésbé fogják rosszul érezni magukat. És aki meg aki korrekt arra korábban küldte az ívet az mindegy. Ha már úgyis már akkor várjon sokat. A másik meg az hogy jó akkor egyszerre várjon mindenki sokat és akkor vagy mindenki közepes értéket és akkor gyakorta földolgozzuk lentről fölfele.

Ez megint egy ilyen priorizálás kérdés itt azt tenném föl magamnak hogy. Mennyire fontos neked ez az ügy. Maga az esetek időben vállalt megválaszolása. Mert lehetséges hogy az lesz a fontos hogy valamiért bebizonyítsa trendeket sokkal több munkát mint amit elbír. És akkor lehet hogy a csúszás egy picit szolgálja azt ami neked igazából az igen motivál de egy picit ráébreszti akkor vezetőséget arra hogy én vagyok ha.

Értsétek meg. Ami egyébként azt kell mondjam hogy ez egy létező létező probléma egy másik témakör de szerintem ez egy másik tréning. Teljesen igen. Úgyhogy. Kicsapongó sport ez a mai alkalom de ahhoz képest a prioritásnál prioritás mentén haladtunk illetve a GTw szerinti prioritásmentén haladtunk. Én azt gondolom ahol a prioritást nem csak minta.

Hát persze hogy fontos mondattal kezdtük el hanem hogy na most miért is fontos nekem ez. És innentől kezdve nagyon sok nagyon sok feladattal kapcsolatban nagyon sok feladatot ötletet landolhat. A valamikor talánlistában előbb utóbb rájössz arra hogy tök jó lenne erre válaszolni és külön ebbe a karitatív csapatba bekerülni.

És tök jó lenne jótékonysági futáson részt venni de egyszerűen nem fér bele. És ha nem fér bele miatt kellenek a prioritások. Hogy tudod azt hogy ki akkor mi az amit előre veszünk. Mi az ami nekem most így. És persze lehet mondani ez egy önző dolog hogy te most itt milyen prioritás dolgokat csinál. Nem megy ez a saját életednek az a súlyozott döntése azzal kapcsolatban hogy hogy mi az ami kit és mit tartasz fontosabbnak a többieknél hogy nekik végezte el a feladatot.

Úgyhogy talán ami miatt az egész hetente keletkezik hogy béke és több téma is ez meg egy picit talán még homályosnak is tűnhet mert megmondom őszintén nekem is egy picit az. Mert amikor azt mondom hogy a két prioritás miről beszélgetünkt hát először is ketté kell szedni a dolgot. Mennyire fontos.

Azokat sorrendbe állítjuk. Vagy pedig egyszerűen megvannak az alap dolgok amiről tudjuk hogy márpedig az fontos és az csak neki. Még csak mi sem kérdőjelezhetjük meg magunknak hogy ez pontosan vagy sem tipikusan lehet. Én egyébként a munkahelyeden a határidőre beadott dolgok amit a főnök kér elmondom egy ilyen lehetett a család 

is amihez komoly sorolható a karrier.

Gyakorlatilag igen de az időben a család folyamatossága is odakerülnek. Így van tehát a család fontosságához ha kell feltétlen. Egyébként egy egy nagyon nagy meggyőződés hogy te azt mondtad hogy figyelni arra hogy de ide a szüleimet addig szeretné meglátogatni amíg lehet hogy vannak ilyenek. Vannak ilyen mélyen általános dolgok amiket nem kell feltétlen átgondolni ahol érdemes nekiállni minek kiesni ezeket definiálni azaz ahol nem tiszta számodra hogy ez neked mennyire és miért is fontos.

Mi jön. Ez volt a színvonalon tesz. 

Nem azon gondolkozok hogy hogy mi lenne az az egy. De presztízs vagy hívjuk útravalónak amit a mai ból adnának a hallgatónak. Hogy a prioritások felállítása vagy fontossága tudatosan kezelése kapcsán amiről most az elmúlt körülbelül egy órában beszélgettünk mi lenne az az egy presztízs vagy tipp amit ebben 

kezdett el.

És akkor utána mondok egyet de addig átgondolom nem e2 és nem tudom pont nem tudom nem privatizálni. 

Nekem is alapvetően egyébként kettő van de olyan szempontból összefűzem őket hogy én úgy állnak hozzá a prioritások kezelésénél hogy meg kell tudna adni magamnak a választás szabadságát hogy a prioritásaimat tudjam kezelni.

És ehhez a legjobb dolog szerintem az hogy. Nagyon nagyon aktívan igyekszem kerülni az olyan szituációkat hogy tele legyen pakolva a naptáram vagy megbeszélésekre vagy nem megbeszélésekre hanem hanem időzített feladatokkal. Mert ha minden minden napom tele van akkor kiveszik belőle az a rész hogy nekem mi a fontos és én melyiket szeretném választani.

Úgyhogy az én presztízse az az hogy naptárba konkrétan időhöz kötötten tényleg csak azok a dolgaitak kerüljenek be amiket tényleg csak akkor kell megcsinálni. És a kettő közötti idő van amikor szabad vagy a naptár szerint. Amiért tehát munkaidőben lehet olyan mélyen kamuba foglalásokat se nagyon.

Fürjes akkor tegyen 3 órás blogot. Nem erről beszélek hanem hogy azon belül már én választom ki hogy melyik feladatot csinálom meg és ilyenkor döntök a prioritásaim szerint. Ekkor megadom magamnak ezt a választási lehetőséget. 

Mondhatom. Na ne az én legjobbgyakorlottabb vagy. Praktiszem. Az pedig az lenne hogy ha azt érzed hogy el vagy hamvasban és tényleg túl sok túl sok fontos dolog van és tudjuk hogy ha minden fontos akkor semmi nem.

Az hogy egyszerűen tekerd végig ezeket a feladataikat amiket elvállaltam és tettek amik amik fele elkötelezve vagy. Nézd meg hogy a motivációit vagy illetve ezek valamiért ezt el akár föl lehetne ezt göngyölni hogy mennyire fontos egy egy adott téma. És ha valamiről nem tudod rendesen meghatározni akkor azt egyszerűen csak húzd le a listáról.

Tedd át egy valamikor talán listára. Semmi gond nincs azzal ha a nem sürgős nem fontos dolgokat. Nem lebegtette. A fontossnél a GTd kezdőbb GTi t használok. Egyik legnagyobb ilyen csapdája csapdája csapdája az hogy hogy úgy beemeli a napi feladatok közé olyan dolgokat is amiket így amik így nem biztos hogy most most kéznél most célt kellene.

Bocsánat hogy most kellene egyébként azt elvégezni. Mit tesztek. Beragadt a lemez szóval hogyhogy egyszerűen. Ez a valamikor talán lista. Nemrég foglalkoztunk ezzel az ezzel a ponttal nagyon. Elhatároztam hogy sokkal több mindent fogok landoltatni a valamikor talán listámon és a heti áttekintésnél. Úgyis ránézel és látott hogy oké ez múlt héten nem voltak.

És most. Az tehát hogy a prioritásnál amit így legjobbgyakorlatnak javasolhat az hogy gyomláljátok. Jó és igazán 2 3 4 fontos dolog fontossági alapelvküldetést az határozza meg és az ehhez kötődő feladatokat. pakoljátok be napi feladataik közé és a maradékidőben lehet foglalkozni a nem definiált vagy alacsony prioritású feladatokkal 

tartja jól.

Szerintem nagyjából amit a mai napra terveztünk. Aztán tudtunk beszélni és remélem hogy ebből minél több gyakorlatban is használható dolgot tudtunk átadni. Külön felhívnám ha egyébként nektek hallgatóknak a figyelmet őket arra hogy nem beszéltünk össze de az elmúlt hetekben megnyílt a zárt fészbuk csoportunk a Hatékony leszek.

Felkiáltással felkiáltójellel. A fészbukcsoport ahol egészen pontosan most a felvétel napján egy körülbelül egy fél órával a felvétel előtt dobott be valaki egy kérdést a prioritásokkal kapcsolatban. A csoportban minthogyha ez a téma neked fontos. Akkor Gyere a csoportba. Dobd a kérdést hogy beszélgessünk majd meg ezalatt.

Tapasztalat amikor az epizód elkészül és ki rakjuk de ettől függetlenül is lehet miközben ebben a témában beszélgetni a többiekkel hogy feeling. Hogyha gyertek találkozunk ott és tudjuk továbbvinni ezt a témát. 

Ha egyébként pedig bármilyen kérdésetek lenne a padről vagy vagy hatékonyságról amivel foglalkozhatnánk a műsorban akkor küldd a kémiát az info@hamar.hure címre 

vagy pedig küldjetek hangüzenetet nekünk amihez a linket elhelyezem.

A szó ott van az epizód leírásában a következő itt pedig köszönjük szépen a figyelmeztetést felhozta. Sziasztok. 

Köszönjük hogy velünk voltál. Bízom benne hogy segítettünk neked. Ma is hatékonyabbá válni várunk a következő epizódban is.